Onze koffie

ROM koffie haalt zijn koffie uit alle hoeken van de wereld: van Noord-, Centraal- en Zuid-Amerika, tot Indonesië, Togo, Ethiopië…

Daarbij gaan wij niet over één nacht ijs: na elke oogst sturen lokale traders stalen van ruwe bonen, die wij eerst grondig keuren en testen voor wij ze goed genoeg bevinden en invoeren. 

ROM koffie kiest resoluut voor handgeplukte bonen: dit garandeert optimale kwaliteit en zo vermengen er zich geen andere ongewilde ingrediënten in het productieproces. Koffiemengelingen worden samengesteld uit de kleinere, ronde robustabonen (in beperkte mate) en de grotere, ovale arabicabonen die in totaal andere klimaatomstandigheden groeien en ook totaal anders smaken.

    

Smaak wordt trouwens bepaald door twee factoren: de samenstelling van de mengeling en de branding, die perfect moet gedoseerd zijn om de ideale smaakaroma's te realiseren. Tijdens het productieproces worden in een eerste fase de bonen gedroogd: de koffievrucht ondergaat een wasbeurt waarbij het vlees gescheiden wordt, zodat de boon de vleessmaak niet opneemt zoals dit bij een traditionele droging gebeurd. In de tweede fase verloopt de branding op de specifieke, langzame manier die ROM koffie kenmerkt en hem zijn unieke smaak geeft. Net als bij een wijnproeverij ondergaan onze koffiemengelingen een proeftest: in vaktermen heet dat ‘cupping’.

Geuren worden opgesnoven, er wordt geslurpt, de ‘body’ wordt getest op de tong, waarbij textuur, mondgevoel, olieachtig gehalte, zoetheid, bitterheid en zuurtegraad worden ervaren, ook karakteristieke smaken en aroma’s worden beoordeeld, net als de ‘afdronk’ of nasmaak. Om aan de verschillende smaakbehoeften van de klanten te voldoen, biedt ROM koffie een ruim assortiment koffiemengelingen aan.

Ook het peperdure en exclusieve neusje van de zalm, de Indonesische ‘kopi luwak’, afkomstig van uitwerpselen van civetkatten, is opgenomen in het assortiment.

 

ROM koffie stelt verschillende zetmethodes en toestellen voor en staat voor elke klant klaar met praktische tips. Elke medewerker vertelt u graag hoe u op de beste manier uw favoriete koffie zet, met een automatisch espressotoestel of volgens de manuele slow-coffee methode, hoe u hem best bewaart op een donkere plaats in een gesloten recipiënt, dat u kunt kiezen uit bonenkoffie, gemalen koffie of pads…

Koffiebranderij ROM mag zich sinds jaren een erkend Vlaams-Brabants streekproduct noemen.

In november 2015 kwam daar het HIB label bij. Dit label staat voor ‘Handmade in Belgium’ en verzekert een garantie op de authenticiteit van het productieproces.

bekijk onze koffiemengelingen